2014. június 2., hétfő

Negyedik rész

Ennek a résznek története van. Via blogján hetente zajlik a Hogyan legyek kreatív? kihívássorozat, amelynek első feladata rövid történet írása volt, mégpedig úgy, hogy a megadott kezdőmondatok közül kellett választani egyet. Akkor már tudtam, mi fog ebben a részben történni, de nem tudtam elkezdeni. Megláttam az egyik mondatot, és bevillant, hogy ez jó lenne! A kihíváshoz megírtam az elejét, később folytattam és szerkesztgettem rajta. Így született meg a negyedik rész. 
Fogadjátok szeretettel, jó szórakozást!=)

Aznap reggel még a levegő illata is más volt. A fenyőtű, az acél, a sülő kenyér és a pattogó tűz illata mellé befurakodott egy eddig szokatlan, a menta. Frissen és energikusan lepte el az udvart. Robb egy pillanatig gondolkodott, hol érezte már a mentát korábban. De hamar eszébe jutott. Előző este, végig a vacsora alatt, utána, mikor kétszer táncoltak. Az ő hajából és bőréből áradt, körüllengte, mint egy fátyol. Thirrin.
Nem tudta hova tenni magában a lányt. Csodaszép volt és vonzó, de megrémítette a karakteressége. Azt tanították neki, a hölgyek kedvesen mosolyognak, udvariasak, szépen énekelnek és táncolnak, nem beszélnek sokat és irtóznak mindentől, aminek kicsit is köze van a háborúhoz. Thirrin a gyönyörű kardjával, kutató pillantásával és éles nyelvével alaposan lerombolta eddigi elképzeléseit.
Ahogy merengett, meg is jelent a lány. Arcán széles mosoly ült, hófehér fogai és bőre vakítottak a napfényben. Sötét haját kontyba fogta, hosszú szárú, szűk csizmája kiemelte formás lábait.
-Még így is lenyűgöző - motyogta Robb.
Lopva a másik két fiúra pillantott. Jont látszólag ugyanúgy elbűvölte, mint őt, Theon ellenben a szokásos, hanyag mosolyát viselte.

- Jó reggelt, uraim! Lady Thirrin - biccentett a lány felé Ser Rodrik. - Kezdhetjük a mai gyakorlatot. Lady Thirrinnek az volt a kívánsága, még ma szeretne mindhármótokkal megküzdeni.
- Egymás után? Nem fogsz kimerülni, hölgyem? - kérdezte Robb gondolkodás nélkül.
- Egy csatában senki sem kérdezi meg tőled, mikor fáradtál el, nincs igazam, Ser Rodrik?
- Tökéletesen.
- Na ugye! Kezdhetjük, Stark! Vigyázz, ne becsülj alá, mert lány vagyok.
Felálltak a kezdéshez. Robb ösztönösen gyengébb ütéseket mért gyakorlókardjával, de mikor rájött, rosszul döntött, már késő volt. Thirrin ezt kihasználta, és azonnal támadásba fordult, Robb nem győzte hárítani. Folyamatosan hátrált, miközben a lány villámgyorsan forgatta a kardot. Mindeközben kecses és kifinomult volt, pont, mint mikor táncolt.
A csattogásra felfigyeltek a reggeli járókelők, hamarosan kisebb nézőközönség kerekedett köréjük. Robb arca vörösbe váltott a szégyentől és az erőlködéstől. Végtére is vesztésre áll egy lánnyal szemben.
Egy pillanat műve volt az egész. Ennyi időre nézett félre Robb, és Thirrin finom szökkenéssel mögé került, és mire feleszmélt, a lány hátracsavarta kardforgató kezét. A fegyver tompa puffanással a földre hullott, Robb a nyakánál érezte Thirrin száraz gyakorlókardját.
-Ha a csatatéren lennénk, már levágtam volna a fejed. Mondtam, hogy ne becsülj alá.

Elengedte a fiút. Robb a csuklóját dörzsölgette. Thirrin karcsú kezének szorítása meglepően erős volt. Felvette a kardját a földről. Mikor felegyenesedett, Thirrin hirtelen megölelte.
- Amúgy jól küzdöttél, Robb - mondta mosolyogva. - De máskor tényleg ne sajnálj!
Robb félrevonult Theonhoz, aki az egyik oszlopot támasztotta. Jon volt a következő.
Ő már nem követte el ugyanazt a hibát, mint a testvére, keményebben támadt, de Thirrin ügyesen kivédte. Gyorsak voltak, erőteljesek, mégsem tudták kihasználni egymás hibáit. A két fegyvermester - Ser Rodrik és Thirrin dorne-i kísérője, a fiatal Ser Marco - egy idő után különböző utasításokat kiabált nekik, de nem méltatták őket sok figyelemre.
- Ez a nő egyre félelmetesebb - mondta Theon, ahogy a küzdő párt nézte. - Fogadok, hogy Havas sem húzza sokáig.
- Szerintem meg pont fordítva. Nézd, kifárasztja!
- Ezt csak azért mondod, mert nehezen viseled, ha legyőznek? - kérdezte Theon felhúzott szemöldökkel.
Mégis Robbnak lett igaza. A párbaj egyre hosszabbra nyúlt, és Jon legalább tíz kiló izommal volt nehezebb Thirrinnél. A lány valahogy mindig félreugrott vagy hárított, de karja egyre erőtlenebbé vált. Látszott rajta, hogy fárad.
- Innen már sima lesz. Jon mindjárt végez vele - mondta Robb.
- Igazán? Szerintem Thirrin tud még váratlant húzni.
Sokáig valóban Jon állt nyerésre. Thirrin folyamatosan hátrált, hárította Jon kardcsapásait. Végül Jonnak sikerült kiütnie a kezéből a kardot. A fegyver a magasba repült. De ami utána történt, arra senki nem számított. Thirrin egy macska ügyességével felugrott, bal kezével elkapta a kardot és folytatta a küzdelmet.
- Ilyen nincs! - mondta Robb tágra nyílt szemekkel. - Nem létezik, hogy mindkét kezét tudja használni!
- Úgy tűnik, mégis. Mondtam, hogy képes meglepni minket.
- Te ezt szórakoztatónak találod? - fakadt ki Robb.
- Őszintén szólva: igen. Érdekes lány, annyi szent. És tessék!
A párbaj végre-valahára eldőlt. Thirrin, miután kétkezes fogásra váltott, hamar térdre kényszerítette Jont. Fáradtan összeölelkeztek, aztán Theon felkapta a kardját és a lány felé indult.
- Sok szerencsét!
- Lady Thirrinnel szemben csak az menthet meg!

Robb elgondolkozva nézett Theon után. A fiú jobban bánt az íjjal és a tőrrel, mint a karddal, Jon pedig, habár ezt nehezen vallotta be magának, mindkettejüknél jobb vívó volt. Nem egyszerűen, de Thirrin legyőzte őket. Bámulatosan ügyes volt. Hogyan? Miért? Egyre több kérdés merült fel benne a lánnyal kapcsolatban.
Jon fáradtan az oszlopnak támaszkodott. Kusza tincsei összetapadtak a verítéktől, szaporán vette a levegőt, de arcán mosoly ült.
- Zseniális ez a lány. Egy ideig azt hittem, sikerül legyőznöm. De mikor elkezdett bal kézzel vívni…
- A dorne-i tudhat valamit, ha így megtanította harcolni.
- Nem csak tőle tanult - mondta Jon testvérére sem pillantva, miközben a meglehetősen egyoldalú párbajt nézte.
- Ezt meg honnan tudod? - húzta fel a szemöldökét Robb.
- Tegnap mondta, tánc közben. Voltak más tanítói is, a Hét Királyság többi részéről.
- Á. Már értem.
- Ez nem fog sokáig tartani, Theon perceken belül térdre kényszerül.
- Nem fogja feladni. Ő a vas szülötte. Kitart akkor is, ha már semmi esélye…

A fiú elmélázott. Előző este, miután Jon lekérte Thirrint, Robb legalább három pohár bort legurított, hogy oldja a feszültségét. A lány tekintete, hangja és egész lénye megbénította. Végig a fejében motoszkált, amit Theon korábban mondott. Feleségül venni...őt? Robb bízott a szüleiben, tudta, de legalábbis remélte, egy ilyen tervbe biztosan beavatnák.
Folyamatosan magán érezte anyja pillantását, miközben újratöltött magának. Ettől kicsit elszégyellte magát, nem akart berúgni a saját anyja előtt. Végignézte, ahogy Thirrin először Jonnal táncol, majd Theonnal, és csak a dorne-i fegyvermestertől kérte le újból, miután felbátorodott a bortól. Reggel, mikor felébredt, azonnal eszébe jutottak az események, és iszonyú megalázónak találta, hogy csak bizonyos mennyiségű bor után képes értelmesen beszélgetni Thirrinnel.
Akaratlanul először Jon, majd Theon arcára siklott a tekintete. Előbbi elismeréssel vegyes csodálattal nézte a lányt, utóbbin még a küzdelem közepette is látszott, vetkőzteti a szemével. A fiúban számára addig ismeretlen érzés lobbant fel: a féltékenység. Északi volt és büszke, Deres örököse. Lady Thirrin pedig a látszat ellenére igenis nemes hölgy volt, egy hölgy, akinek megfelelő úrra van szüksége. Sem egy fattyú, sem egy lázadó fia nem definiálja a megfelelő urat.
Tompa puffanás hallatszott. Theont legyőzték, de amikor Thirrin felsegítette a földről, ő ölelte meg a lányt és a kelleténél egy kicsit tovább tartotta a karjában, miközben szokásos mosolyát viselte.
Ez csak olaj volt a fiúban égő féltékeny tűzre.
Robb keze ökölbe szorult, ahogy elhatározta: összeszedi magát és megpróbálja meghóditani a lányt, akár így döntöttek a szüleik, akár nem.

2 megjegyzés:

 1. Hát-hát, én vagyok az első :)

  Tetszik, továbbra is. Bontogatod a karakterek jellemét és szerintem ezt ügyesen csinálod.. :)

  Pár megfogalmazásbeli hibát viszont szeretnék figyelmedbe ajánlani.

  " A csattogásra felfigyeltek a reggeli járókelők, hamarosan kisebb nézőközönség kerekedett köréjük. "
  - A kardcsattogásra, acélcsengésre
  - nézőközönség sereglett köréjük
  így szerencsésebb, és magyarosabb.

  "Szerintem Thirrin tud még váratlant húzni."
  - Szerintem Thirrinnek még lapul valami a tarsolyában.
  - Lesz még pár meglepő húzása.
  hasonlóan az előzőhöz

  "Sem egy fattyú, sem egy lázadó fia nem definiálja a megfelelő urat."
  - A fattyú szó, bár igaz, Jonra szerintem a féltestvérétől sértő, mindig a leereszkedő Sansa jut eszembe.
  - a definiálja szó pedig nagyon mai, kilóg, és azt hiszem, nem egészen erre gondoltál, mikor leírtad. A definiál kifejezés meghatározást jelent. nem valami olyasmit akartál, hogy felülmúl vagy lepipál?

  A párbeszéd néhol kicsit esetlennek tűnik, de zavarban lévő fiúkról van szó, szóval nem zavaró.

  Ezektől függetlenül nagyon tetszik, várom a folytatást!! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hú, várj! A definiálja mondatnál már értem, mire gondolsz, bár a megfogalmazás így is necces, valahogy úgy tudom elképzelni, hogy:

   Sem egy fattyú, sem egy lázadó fia nem tartozik a Thiririn féle hölgyek számára megfelelő jelöltek közé.

   Vagy valami hasonló.

   Törlés