2014. június 18., szerda

Ötödik rész

A nagy év végi lazulásban történetesen ELFELEJTETTEM kitenni az ötödik részt a múlt héten, úgyhogy most gyorsan pótlom is.=D Rövidebb, mint a szokásos, de remélem, azért tetszeni fog.=)

- Az íj elég jól kihasználható fegyver. Pontos, viszonylag egyszerű a használata, és könnyen hordozható. Nagyon hasznos, ha jó a szemed, ha nem akarsz az ellenség közvetlen közelébe kerülni, és ha kell, vadászni is tudsz vele. Hátránya, hogy folyamatosan pótolnod kell a nyílvesszőket és közelharcban nehezen tudod használni. Szép veszteség jöhet össze, ha nem találod meg a vesszőidet. Ha nem bírod a futást hosszú távon, nem neked találták ki. Persze megtanulhatsz lóról is lőni, de az nehezebb.
Thirrin fel-alá járkált, miközben szépen ívelt, bordóra színezett íját lóbálva magyarázott Aryának. Az íjászattal kezdték. Arya ennek örült, már próbálta és úgy találta, egészen jó benne. Alig várta, hogy megmutathassa Thirrinnek, mit tud.
Arya mellett könnyebb, kisebb méretű íj volt, méretben passzoló, fehér tollas nyílvesszőkkel, kicsinyített mása Thirrin felszerelésének.
- Van kérdés?
- Nem, azt hiszem, minden világos.
- Nagyszerű. Akkor szemléltetném a feladatot.
Thirrin kiválasztott egy világoskék tollú vesszőt és a húrra illesztette. Résnyire szűkült szemmel nézte a koncentrikus körökből álló céltáblát, ahogy kihúzta az íjat. A húr halkan pendült, a nyílvesszű surrogott a levegőben, hegye a legbelső kör szélébe állt.
- Próbáld meg! - biztatta a kislányt.
Arya közelebb állt a céltáblához, mint Thirrin. Óvatosan a húrra helyezett egy nyílvesszőt, kihúzta, amennyire tudta, és lőtt. Ugyan eltalálta a táblát, de csak az egyik kívül eső kört.
- Egészen jó elsőnek! - dicsérte meg Thirrin. - Még egyszer!
A következő három még távolabb esett a céltól. Arya csalódottan nézett Thirrinre.
- Semmi baj - térdelt le hozzá. - Rosszul tartod az íjat, túl ferde. Legyen teljesen egyenes, nézd, így! A mellkasod előtt húzd el a húrt!
- Rendben. Így fogom csinálni!
A lány által javasolt helyes tartás nehezebb volt, de Arya összeszorított foggal tette, amit Thirrin kért tőle. Pontosabbakat lőtt, de jobban elfáradt. Hamarosan elhasználta az összes nyílvesszőt. Thirrin kihúzatta vele a szalmabálából és egy bólintással jelezte, kezdjen új kört.
- Próbáld jobban eltalálni a közepét, addig nem hagyjuk abba!
A kislány igyekezett, de fáradt. Ujjai először kivörösödtek, alkarja még a cserzett bőr karvédő alatt is sajgott a nekicsapódó húrtól, válla és háta kimerült a szokatlanul hosszú ideig tartó terheléstől. Thirrin rövid pihenőt engedélyezett, mikor a lányok feje fölött elegánsan és könnyedén egy szürke tollú nyílvessző suhant el, és befúródott pontosan a tábla közepébe.
A két lány hátrafordult. Theon Greyjoy állt mögöttük, kezében hosszúíjat tartva. Tőle származott a váratlan találat
- Ezt mire véljem? - kérdezte  tőle Thirrin
Arya sosem tudott kiigazodni Theonon. Nem igazán értette a helyzetét a családban, hogy került ide és pontosan ki ő. Mikor kicsi volt, azt hitte, ő is a bátyja, de aztán az anyja valami ködös mesével állt elő, miszerint Theon az apja “gyámfia”. Fogalma sem volt, ez mit jelent pontosan, de rájött, valami történhetett a fiú szüleivel. Annyira azért nem érdekelte a téma, hogy tovább gondolkodjon a kérdésen, de valamiért sosem tudott Theonhoz úgy kötődni, mint például Jonhoz.
- Ha már te sem találod el tökéletesen a középpontot, valakinek meg kell tennie…
- Zavar, hogy reggel legyőztelek, Greyjoy?
Theon valószínűleg nagyon fölényesen akart visszavágni, de szerencsére megjelent Robb és Jon, megakadályozván egy esetleges parázs vitát.
- A húgotok nagyon tehetséges - fordult Thirrin a fiúkhoz. Arya elpirult, Jon átkarolta a kislányt. - Persze gyakorolnia kell, hogy pontosabb legyen, azon akad mit javítani. És sokat kell erősödnie. Nem felhizlalni akarlak, nem vagy te kismalac, izomra van szükséged, nem zsírra. Lovagolnod kell, nyilván tudsz is. Van saját lovad?
Arya megrázta a fejét.
- Ketten használunk egyet Sansával. Elég öreg és nem bírja a vágtát.
- Hm. Ez baj - Thirrin megcsóválta a fejét. - Szükséged van egy saját lóra. A lovad a szabadabb éned. A másik feled. Társad hosszú utakon, csatában, az életben. A lovad tükrözi a személyiséged. A lovad több, mint a legjobb barátod.
- Úgy beszélsz, mintha dothraki lennél - jegyezte meg Theon.
- Szerintem ebben igazuk van a lovasuraknak. Éjfél soha nem fog bántani, sem megcsalni vagy rámunni, ellentétben egy esetleges féleszű férjjel, akivel megver a balsors. De ez most lényegtelen. Még ma szót emelek nemes atyádnál, hogy minél hamarabb kapj lovat. Fiatal, erőteljes kancát. Nem árt, ha kicsit szeszélyes.
- Köszönöm, Thirrin. Mindig szerettem volna saját lovat.
- Igazán nincs mit - mosolygott a lány. - Mára befejeztük, Arya. Nagyon ügyes voltál. Holnap ugyanitt, ugyanekkor, rendben?
- Hogyne! - bólintott Arya, és hirtelen megölelte Thirrint. - Köszönöm, hogy itt vagy!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése